Hersenen en emoties
Wat hebben hersenen voor invloed op emoties, en hoe werkt het. Een boeiend verhaal wat we proberen eenvoudig uit te leggen. Bij trauma’s werken onze breinen niet altijd zo als het hoort. En heeft ons brein te maken met triggers die een (on) gewenste reactie geven.
Aanrader om meer te snappen over ons brein is dit artikel helemaal en aandachtig te lezen.
Ons brein kunnen we onderverdelen in 3 breinen :
- het reptielenbrein
- het zoogdierenbrein
- het mensenbrein
Het zijn een soort van computers die aan elkaar vast zitten. Computer 1 kijkt of de informatie wel veilig is voor jou of dat het misschien wel te eng is voor je of dat je het vervelend vind.
Het reptielenbrein
Het reptielenbrein is de plek waar alle info die via je zintuigen, voelen, ruiken, zien, horen en proeven, je lichaam binnenkomt verzameld en verwerkt. Jonge kinderen ervaren de wereld via hun reptielenbrein. Kinderen reageren goed op zintuigelijke prikkels zoals wiegen, aanraken of praten tegen het kind met zachte stem. Het reptielenbrein functioneert onbewust, snel en instinctief tevens vormt het de basis voor het mensen- en zoogdierenbrein. Informatie via zintuigen komt dus middels ons reptielenbrein in onze hersenen.
Het zoogdierenbrein
Dit brein probeer ik ook zo goed mogelijk uit te leggen maar is iets technischer. Het zoogdierenbrein bevat namelijk allemaal belangrijke knooppunten van neuronen (kernen). Het emotiecentrum (het kleine erwtje in ons brein, ons alarmcentrum de Amygdala) is zo’n knooppunt van neuronen. Daarmee wordt de informatie, die via het reptielenbrein is verzameld en verwerkt, onderzocht op gevaar door de informatie te vergelijken met wat er al is opgeslagen aan herinneringen in ons “onbewuste” geheugen.
Het mensenbrein oftewel de hersenschors
In dit mensenbrein zijn we bewust van wat er gebeurt, wat men voelt en het evt. gevaar. In dit brein bevat zich het deel om te kunnen nadenken of een plan te bedenken, zaken af te wegen of juist om er over te willen praten. In het mensenbrein zijn we instaat om keuzes te maken en heeft men controle. In het mensenbrein liggen bewuste herinneringen opgeslagen.
Het emotiecentrum (amygdala)
Het kleine ronde erwtje in ons brein, het meest gevoelige deel in ons brein. We kunnen dit centrum vergelijken met een stoplicht, deze beoordeelt de ingekomen informatie en maakt een inschatting over het gevaar waarin we ons bevinden.
Groen : Het is rustig en veilig
Oranje : Pas op, het kan onveilig zijn
Rood : Ik voel me onveilig en in brein is het alarm ingeschakeld
Bij groen is het dus veilig en rustig, wat je lijf dan merkt en hoe jij je voelt bij de ervaring wordt opgeslagen in je “onbewuste” geheugen.
Voorbeeld :
Het strand, de geur van de zee terwijl de meeuwen schreeuwen en vliegen terwijl je heerlijk op een terrasje een drankje met lekkere taart drinkt. Alles wat je waarneemt middels horen, ruiken, zien, proeven en voelen sla je dus op als een fijn en prettig gevoel. Maar bij bijvoorbeeld een ongeval waarbij je betrokken was en pijn had de gillende sirene van de ambulance die aankomt rijden. Dit is een nare ervaring of soms misschien wel een trauma.
Deze ervaringen gaan via je kladblok computer naar de eerste groene computer. Deze “computer” jouw hersenen, geven dit een label en slaat deze op in jouw ladekastje van bewuste herinneringen. Het label zorgt ervoor dat jij het juiste laatje kunt terug vinden in jouw ladekastje, de herinneringenkast. Over deze herinnering kun je nadenken of er over praten als jij dat wilt of ideeën en oplossingen bedenken als dat nodig is.
Bij groen ben je rustig en ontspannen en werken jouw drie breinen goed samen.
Bij oranje
Ook boeiend om te lezen! Hoe werkt ons brein
Hersenen en emoties